Tarihçe

Tarihçe

11 Haziran 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Kızılay,

  • 1877 yılında “Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti”,
  • 1923 yılında “Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti”,
  • 1935 yılında “Türkiye Kızılay Cemiyeti” ve 1947 yılında “Türkiye Kızılay Derneği” adını almıştır.

20. yüzyılın ilk yıllarında Osmanlı topraklarında başlayan savaşlar ve büyük göçler, yaraların hızla sarılmasını zorunlu kılmıştır. Osmanlı-Rus Savaşı, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında açılan her cephede askerlerimizin sağlık sorunları, yaralıların bakımı, beslenme ve giyim gereksinmelerini etkin şekilde karşılamak için devletin ve milletin en önemli destek unsurlarından birisi olmuştur. Hilal-i Ahmer Cemiyeti, dış ülkelerde, özellikle Müslüman nüfusun yoğun olduğu yerlerde temsilcilikler açarak hızla gelişmeye devam etmiştir. Bağışlar, üyelerinden alınan aidatlar, sergiler, el işi satışları ve benzer etkinliklerle ekonomik açıdan da güçlenip işlevsel bir kurum haline gelmiştir.

Kızılay, kurulduğu 1868 yılından bugüne insan acısını dindirmek için pek çok alanda faaliyet gösteren merhamet çınarımızdır.

Kızılay’ın kültür sanat alanındaki çalışmaları, kartpostallar, pullar ve Ramazan Bayramı’nın ilk günlerinde satışa sunulan Hilal-i Ahmer çiçekleriyle başlayan köklü bir geçmişe sahiptir.

Resim ve şiiri bir araya getiren karpostallar, düzenlenen sergilerle Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne kesintisiz bir gelenek oluşturmuştur. Geniş kitlelere mesajları taşımak üzere yayınlanan dergiler ve afişler Kızılay’ın kültür sanat alanındaki müktesebatının önemli parçalarıdır.